Geleneksel Kadın Aşçılar ve Kent Yaşamında Bilgi - Deneyim Aktarımı

243 GELENEKSEL KADIN AŞÇILAR VE KENT YAŞAMINDA BİLGİ - DENEYİM AKTARIMI Nihal KADIOĞLU ÇEVİK 1 Geleneksel kadın aşçıların kent yaşamında bilgi - deneyim aktarımıyla sınırlanan bu çalışmada öncelikle -sahip olduğu birikimden hareketle- “geleneksel kadın aşçı” tanımlanmaya çalışılacaktır. Sonrasında geleneksel kadın aşçıların bu birikimlerini kent ortamına taşımalarında; bir aktarım ve eğitim süreci olarak, yaygın eğitimin rolünden söz edilecek ve düzenleme önerile- rinde bulunulacaktır. Çalışmada; yemeğin toplumsal aidiyeti güçlendirici, sosyal-kültürel gruplar arasında uyumu destekleyici, birleştirici bir etkiye sahip olduğunu ana çerçeve olarak ele aldım. Yemek olgusunun önemli aktörleri olan geleneksel kadın aşçıların, kırsalda olduğu kadar kent ortamında da kuşaklar arası bilgi aktarımında önemli rollerinin olabileceğini düşünüyorum. Geleneksel aşçı kimdir: Türkiye’de, kırsal yaşamda kadının sosyal olarak güçlü şekilde göründüğü alanlardan biri aşçılıktır. Sünnet, nişan, düğün gibi toplu-törensel yemekler çoğunlukla aşçı kadınlar tarafından pişirilir. Yüzlerce kişiyi bir araya getiren ritüelin odağında bulunan yemek- lerin geleneğe uygun biçimde hazırlanması ve sunulması beklenir. Yemeğin, törene katılanlar için ortak kültür kodlarından biri olarak değer kazanmasında, sürdürülmesinde bu aşçıların rolü büyüktür. Bu anlamda, geleneksel aşçı kadınların, ilgili topluluk için, tören yemeklerinin “yönet- men”i olduğunu söyleyebiliriz. 1 Halkbilimci.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy